NORGE

Saturday, August 05, 2006

Oslo - nakne mennesker


Etter 9 måneder i utlandet er vi godt vant med flotte kropper og lettkledde mennesker. Derfor måtte vi jo oppsøke dette i Norge også, og hva er vel mer naturlig da enn å besøke Frognerparken. Når det i tillegg er konsert, Norwegian wood i naboområdet, så blir besøket enda triveligere. Men i Norge har vi gått skrittet videre, da alle statuene i denne parken er nakne. To the Americans: do not look at this pictures. You don't like naked people, we hear?

Men for oss var det en nytelse å vandre rundt, beundre statuene som vi har sett mange ganger før og bare ligge i gresset og lytte til musikk.

Parken er egentlig Frogner Hovedgård og gården har en historie mange hundre år tilbake i tiden. Vi kjenner beskrivelser av gården fra 1500 tallet. Gården hadde mange eiere opp gjennom tiden. Mest kjent er Kammerherre Bernt Anker som kjøpte gården i 1790 og utvidet gårdsbygningene og la under gården en samlet innmark på ca 3000 mål, en av de største gårder i Norge på den tiden.
I 1896 kjøpte Oslo Kommune gården som den gang var på 664 mål. Oslo Bymuseum flyttet inn i 1909. Prisen i 1896 var kr 700 000 som i dagens valuta ville utgjøre noe slikt som noe over kr 40 mill.

Kommunen hadde tatt i mot et tilbud fra Gustav Vigeland i 1921 om å få alle hans originalmodeller i skulptur og andre arbeider mot å bygge et atelier og fremtidig museum for ham. Atelieret, det nåværende Vigeland-museet, stod ferdig i 1924. Vigeland bodde og arbeidet der til sin død i 1943.

Arbeidet med parken ble straks igangsatt. Det var, som vi i dag kan se, store arbeider som skulle gjennomføres og i hovedtrekk stod parken ferdig i 1947.

Mens Frogner stadion er over 100 år gammel stod Frognerbadet ferdig i 1954, og etter det har det ikke vært vesentlige endringer i parken.
I dag er det som omfattes av Frognerparken med idrettsanleggene på 460 mål hvorav selve Vigelandsparken dekker 320 mål.

Frognerparken er Norges mest besøkte turistattraksjon. Ca 2 mill mennesker besøker parken hvert år.

Jeg kan ikke for det, men det må være ønske om mange barnebarn som får meg til å like denne skulpturen så godt.

Nei, nå begynner de vist å bli lei og sinna her i parken, så det er på tide å komme seg hjem.

Det var tydeligvis ikke bare meg som ville ut derifra i en viss fart. Vi stormet av gårde hele gjengen fordi isbilen kjørte akkurat forbi.