NORGE

Thursday, June 15, 2006

Volda


Så ankom vi Volda, Liv sin hjemplass og fødested. Her bor fortsatt to av Liv sine tre søstre, Berit og Doris. Liv blir igjen Sunnmørsk når vi trør i land i Volda, og hennes vakre dialekt vender tilbake. Her er vi midt inne i nynorskens rike. Nu var ikke jeg spesielt glad i nynorsk i mine ungdomsdager, men etter hvert som jeg ble kjent med jentene og bygdene med språket, så har jeg likt språket bedre og bedre.


Uten å bli for patriotisk vil vi påstå at Volda er ei utrolig vakker bygd. Stedets beliggenhet, arkitektur og husbygging med koselige tun, fantastiske hager og naturen rundt gjør det til en nytelse for syn og lukt.


Volda kommune har om lag 8400 innbyggere, med studenter har de en befolking på ca. 10 000 stordelen av året. De fleste innbyggerne bor nær sentrum, men bygda er fremdeles å regne som en viktig landbrukskommune. Med kort vei til de kjente Sunnmørsalpene, fjorder og fjell, er Volda et attraktivt sted for de som ønsker å utforske den vestlandske naturen.


Vi bodde hos Berit og Lars som bor langt oppe i dalen under fjell, med en fantastisk utsikt over fjord, bygd og vann.

Vi trenger bare vandre en liten time oppå fjellet her så har vi en flott utsikt til Sunnmørsalpene. Her går utallige naturstier gjennom området. Vi nøyer oss med å studere disse fantastiske fjellformasjonene på avstand.
Sunnmørsalpene strekker seg fra Nordfjord i sør til Storfjorden i nord som i mangfold utgjør et Norge i miniatyr.


Majestetiske tinder og alpine fjellformasjoner skiller Sunnmørsalpene fra andre fjellområder. Fjellene stuper loddrett i fjordene fra 1500 – 1600 meters høyde, og fra toppen av Jakta, 1588 m.o.h. er det 1821 m fritt fall til selve fjellbotnen. Det gir en aning av det veldige tindespennet mellom toppene og fjordbotnen.

I over hundre år har den vesle bygda på Vestlandet samla ungdom til høyere utdanning. Selv må jeg kunne skryte på meg ett år med høyere videreutdanning fra stedet i 1988/89. Silje starta i førsteklassen her og jobba hektisk med å tilegne seg dialekten. Hun hadde litt startproblemer der hun rullet nesten en halvtime på rrr`en når hun snakket, men dette gikk seg fort til.

Omlag 2300 studenter finn årlig veien til Høgskolen i Volda, som mellom anna er kjent for medieutdanningen. Flere av de som gjennom tidene har sprett sin vakre røst ut over eteren i Finnmark har fått sin utdanning her. Her ser dere to av de mest kjente landemerkene i Volda, Høgskolen og Rotsethornet. Fjellet er et populært turområde der du må klatre en del for å nå toppen med fantastisk utsikt. De siste årene har dessverre flere turgåere ,i tåke og dårlig vær, gått utfor stup og dødd.

Volda kan også skilte med trykkeriet på Egset som var det første på landsbygda i Norge. Sivert Aarflot starta også det første biblioteket på landsbygda, der mellom andre Ivar Aasen var en hyppig gjest.

Her ser dere May Britt, tantebarnet til Liv. Hun er lærer i Volda og er en av de som har skrevet mye i gjesteboken vår , og har vunnest gjestebokprisen. Premien er at hun må se alle 5000 bildene fra turen. "May Britt?, hmmm, hun ble plutselig helt borte".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home